keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Mitä odotan

Kesälomalta


Kesäloma-aika alkaa lähestyä ja edessä siintää ihanat neljä viikkoa joutilaisuutta (?), aikatauluttomuutta ja yhdessäoloa.
 
Pitkä loma on näin työssäkäyvälle yksi vuoden kohokohdista, ja siihen latautuukin paljon odotuksia. Olen kuitenkin viime vuosien aikana pyrkinyt siihen, etten eläisi vain lomaa varten, ja että nauttisimme täysillä ihan koko kesästä eikä vain lomaviikoista. Loma-aikaan kuitenkin väkisinkin kasautuu ennakkosuunnitelmia ja ajatuksia, ja toisaalta loman suunnittelu onkin yksi parhaista kohdista alkukesässä.
 
Mitä minä siis odotan tämän vuoden kesälomalta?
 
1. Reissaamista
 
Aiemmissa postauksissa (löytyvät Matkat -tunnisteen alta) olenkin kertonut lomareissaamisistamme ja täällä tulevan loman matkasta. Tänä vuonna reissu on heti loman alkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin pääsemme kunnolla irti arkirutiineista, saamme rentouttavan maisemanvaihdoksen ja reissun jälkeen on vielä reilut kolme viikkoa lomaa jäljellä - superia! Suunnitellun reissun lisäksi toivon että teemme myös jonkin ex tempore reissun kotimaassa - varsinkin kun tähän taloustilanteeseen myös kotimaan matkailua olisi erittäin suositeltavaa kannattaa.
 
2. Laiskottelua
 
Mun lomaan kuuluu yhtenä olennaisena osana vain oleminen eli puhtaasti laiskottelu. Voin ihan hyvin viettää päivän auringossa lojuen kirjaa lukien tai torkkuen - toki se nykyään on lähes mahdotonta, mutta osa päivääkin piisaa :D 

3. Mökkeilyä
 
Lomapäivien viettäminen mökillä tekee lomasta vielä vähän erilaista. Toivon mukaan ehdimme rauhassa myös mökkeillä, veneillä, saunoa yömyöhään ja nauttia luonnon rauhasta.

4. Hyviä kirjoja
 
Aika lukemiseen on hieman vaihtelevasti. Lomalla ehtii lueskella enemmän ja uppoutua kiinnostaviin tarinoihin tai ihan vaan hömppäkirjallisuuteen. Luen autossa, auringossa, terassilla, sadepäivänä...oikeastaan aina kun mahdollista. Olen taas talven aikana kerännyt kiinnostavia pokkareita kirppareilta odottamaan lomaa - kirjaston kirjoja luen muulloin. Kirpparipokkareissa on myös se hyvä puoli, että niitä voi huoletta jättää reissukohteiden kirjahyllyihin, jotka varsinkin hotelleissa ovat varsin tavallisia. Ne ovat myös suhteellisen kevyitä verrattuina kovakantisiin, ja helppo kuljettaa laukussa. Eikä niillä ole niin väliksi, vaikka sivut tahmaantusivat aurinkorasvaan tai päälle kaatuisi lasillinen, toisin kuin kirjaston kirjoilla :)
Mökillä laiskotellen lukemassa kirjaa; monta tavoitetta yhdellä iskulla!
 
5. Suunnittelemattomuutta
 
Se, että joka paivälle ei ole suunniteltua ja organisoitua ohjelmaa, on ihan must. Aamulla nukutaan niin myöhään kuin unta piisaa, syödään aamupalaa rauhassa ja vain ollaan. Heti ei tarvitse miettiä, mitä töitä tai hommia tänään tehdään ja voi tosiaan vaikka ihan yllättäen lähteä ajelemaan jonnekin, leikkipuistoon, uimaan tms. Illalla taas saatetaan kukkua myöhään yöhön, pelailla terassilla tai vain olla ja ihmetellä maailman menoa.
 
6. Hommia
 
Toisaalta loma on myös oivaa aikaa aloittaa tai saattaa loppuun erinäisiä projekteja. Tänä kesänä meidän terassin aita -projekti taitaa ainakin sijoittua lomalle, mutta sitten se onkin varmaan muutamassa päivässä ohi kun on täydet päivät aikaa niitä värkätä.
Yksi viime kesän projekteista, joka todistetusti on valmistunut ainakin suurimmaksi osaksi :)
 
7. Juhlia
 
Muutamat illanistujaiset olisi kiva lomalla viettää, kotona terassilla ja/tai vieraisilla. Loma-aikaan illanistujaisia voi viettää minä päivänä tahansa, mikäli aikataulut muutoin osuvat kavereiden kanssa yksiin, eikä aina tarvi odottaa viikonloppua. Illanistujaiset voivat olla sellaista leppoisaa yhdessäoloa kavereiden kanssa, hyvää ruokaa ja juomaa. Loma loppuu Vauhtiajot-viikonloppuun, joka tunnetusti on yksi kesän parhaista viikonlopuista, joten ainakin tämä juhlatoive toteutuu.

Vauhtiajoissa vuonna 2013 ja lavalla varmaankin Cheek :)
8. Aurinkoa
 
Olen ihan ehdottomasti aurinkoihminen ja nautin hellepäivistä yli kaiken, vaikka tukalaakin välillä on (varsinkin ilman ilmalämpöpumppua varustetussa talossa). Pyrin kuitenkin olemaan valittamatta ja otan kaikien irti yli 20 asteen lämmöistä (vähempi ei musta vielä tunnu kovin lämpimältä!), sitä aikaa kun on täällä niin olemattoman vähän!! Toivon mukaan tämä surkea alkukesä nyt kääntyy parempaan suuntaan ja lomalla saisi nauttia kunnon kesäkeleistä, varsinkin kun tänä vuonna emme aurinkoa lähde tapaamaan minnekään etelän maille.
 
9. Kulinaristisia nautintoja
 
Otsake nyt on ehkä vähän liioiteltu, mutta tarkoitan siis hyvää ruokaa ja juomaa. Lomalla grillaillaan paljon ja kokeillaan uusia reseptejä. Kesäherkut katoavat parempiin suihin ja illalla nautitaan lasillinen kylmää valkoviiniä tai roseeta. Odotan myös varsinkin reissuilla uusiin ravintoloihin pääsemistä, tai ylipäätään sitä että saa syödä ravintolassa, eikä aina tarvitse värkätä itse ;) Meidän perhe ei ole mikään fine dining -tyyppinen, vaan saatetaan nauttia hyvillä mielin buffet -lounaita tai pizzaa, pääasiassa siis se että on välillä jossain muualla syömässä kuin kotona. Juhannukseen kuuluu ehdottomasti maailman paras itse savustettu lohi!
 
10. Aikaa
 
Lomalla on aikaa tehdä kaikenlaista. Arki-illat tuppaavat jäämään vähän lyhyiksi, kun kotona ollaan kolmen- neljän välillä ja iltapuuhia aloitellaan viimeistään kahdeksan maissa. Harmittavan vähän ollaan taas ehditty tyttösenkään kanssa mitään touhuilla, joten lomalla aion paneutua oikein kunnolla peleihin, leikkeihin ja muihin mukaviin puuhiin tulevan eskarilaisen kanssa.
 
11. Hiljaisuutta
 
Hiljainen, lämmin kesäilta auringonlaskuineen ja uppoutuminen omiin ajatuksiin. Koettava kerran lomassa (kesässä).


Hyviä kesälomia ja joilla ei lomaa ole, hyvää kesää!
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti