keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Astrid Lindgren's Värld

Paluu kesämuistoihin vol.1


Viime kesän lomareissun teimme Ruotsin Vimmerbyhyn, Astrid Lindgren's Världiin eli tutummin Peppi Pitkätossun maahan :) Kaiken kaikkiaan reissuun meni viisi päivää, joskin viimeinen vuorokausi jo ihan Suomen puolella. Tästä alkaa paluu kesämuistoihin -postaussarja!

Lähdimme siis matkaan maanantaipäivänä, niin että ehdimme iltalaivaan Turkuun. Menomatkalla laiva oli Viking Grace, sillä halusin ehdottomasti jomman kumman matkan taittaa kyseisellä laivalla, ja aikatauluja aikani mietittyäni jouduin valitsemaan sen menolaivaksi. Myöhemmin ajateltuna olisi voinut tehdä toisin päin, eli taittaa päivämatkan Gracella, koska yölaivan ollessa kyseessä emme voineet illalla kovin kauaa hillua ympäriinsä ihmettelemässä, vaan uni kutsui jo n. kello 23 aikoihin. Illalla siis ehdimme ihastella kannella laivan lähtöä, vilkaista laivan yleisilmettä, käydä hengaamassa leikkipaikassa ja tehdä nopean tax-free iskun. Meillä oli ikkunallinen hytti, joten sieltä saimme vielä ihailla hetken upeaa auringonlaskua. Hytti oli siisti ja mukava, mutta ehkä tosiaan vähän tyyris vain nukkumiseen (muistaakseni maksoimme siitä n. 160€ mutta toki siinä on myös auton hinta, budjetista lisää myöhemmin).



Aamulla heräsimme kukonlaulun aikaan, käväisimme kahvilassa kahvilla ja suuntasimme kohti autokantta. Meillä oli ostettuna 5€ (?) arvoinen etuajo-oikeus, eli pääsimme Tukholmassa ensimmäisten joukossa laivasta pois. Tämä oli ehdottomasti hintansa väärti, oli mukava ettei autokannella tarvinnut odotella ja pääsimme heti huristelemaan kohti Vimmerbytä. Matkaahan sinne Tukholmasta on n. 300km. Ajelimme hetken matkaa kaupunkialueelta pois ja pysähdyimme arviolta 50 km päässä huoltoasemalle syömään jotain suolapalaa. Ensimmäiset n. 200km Vimmebyhyn on hyvää nelikaistatietä, viimeinen sata kilometriä sitten normaalia kaksikaistaista maantietä, joten matka sujui kyllä ihan joutuisasti ja kivasti.

Vimmerbyhyn saavuttuamme kävimme keskustassa hotellilla (Vimmerby Stads Hotell) kyselemässä parkkiasioista, ja saimmekin ilmaisen parkkipaikan. Huonetta emme vielä saaneet (kello oli n. 12) joten lähdimme kävellen suoraan kohti ALV:tä. Keskustasta sinne on hyvin ohjattu kävelyreitti, matkaa ehkä 1,5 km joten uskalsimme hyvin lähteä kävelemään silloisen neljävuotiaan kanssa.

ALV:ssä meillä oli valmiiksi netistä tilatut liput, joten pääsimme suoraan sisään jonottamatta. Saimme myös vetorattaat haettua ilmaiseksi, koska ainakaan juuri silloin ratasasemalla ei ollut kassaa, kuten toisena päivänä aamusta oli.

Ensimmäisenä suuntasimme tietenkin Pepin talolle, jossa pian alkoikin esitys. Siitä sitten kiertelimme koko alueen hiljakseen läpi, jotta saimme tuntuman mikä paikka on missäkin. Päivän päätteeksi piipahdimme Pepin kaupassa, josta tyttö sai ostaa omilla rahoillaan mitä halusi, ja Pepin hevonen ja Herra Tossavainen -pehmoleluthan sieltä mukaan lähtivät. Jaksoimme ensimmäisenä päivänä kierrellä puistossa n. klo 17 saakka, ja sitten suuntasimme hotellille hetkeksi lepäämään.

Huvikumpu!


Koko matkan ehdoton kohokohta oli päästä pitämään Peppiä kädestä!



ALV:ssä kaikki yksityiskohdat ovat huolella mietittyjä; tässä Vaahteramäki sisältä päin.

Hotellimme
Illalla tarkoitus oli syödä hotellin ravintolassa, mutta emme olleet tajunneet tehdä pöytävarausta (eikä respa kysynyt!) joten emme mahtuneet sinne, vaan jouduimme lähteä etsimään ruokapaikkaa. Toki Vimmerbyn keskusta ei ole iso, mutta kaikilla pitkä päivä painoi ja ihanampi olisi ollut vain istahtaa alas lähellä olevaan ravintolaan. Löysimme kuitenkin jonkin  pizzapaikan (jossa muuten oli oikein maukkaat pizzat) ja saimme mahamme täyteen. Johan kaikille uni maittoi hotellissa, joskin huone oli aika kuuma, koska ilmastointia ei ollut. Huone oli myöskin yllättävän pieni, mutta toki meille kolmelle riittävä.

Seuraavaan päivään palaankin eri postauksessa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti