lauantai 29. marraskuuta 2014

Kaikki pipariksi

Leipomistouhuja


Eilen meillä leivottiin pipareita. Minulla oli kaksi innokasta apuria, joten pieniltä jauhonaamoilta ei voitu välttyä :)
Piparien ohjeen olen saanut äidiltäni, minulla ei ole hajuakaan onko tämä ihan tavanomainen ohje vai onko tässä jotain ekstraa, koska olen leiponut vain tämän mukaan. Piparien leipomisperinteenihän ei ole kovin pitkä, muistaakseni ensimmäistä yhteistä joulua mieheni kanssa laittaessamme leivoin näitä hänen lastensa kanssa, eli noin 7-8 vuotta sitten. Sen jälkeen joka joulu onkin pipareita leivottu, vaikka osan mies kantaakin uuden vuoden jälkeen työpaikalleen kaffitunnilla tuhottavaksi.
 
Piparit
4 1/2 dl sokeria
3 munaa - vaahdotetaan
lisätään 400g sulatettua ja jäähdytettyä voita ja
1 dl siirappia
 
3 tl soodaa
9 dl jauhoja
3 dl perunajauhoja
1 rkl kanelia
1 1/2 rkl neilikkaa
 
Kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään nopeasti taikinan joukkoon.
Taikina seisotetaan jääkaapissa yön yli.
Piparit paistan 200 asteessa.
 



 
Pienet apurit halusivat koristella pipareita, joten jo ennen paistoa he lisäilivät ihailtavan keskittyneesti noita helmiä (miksi niitä muuten oikein sanotaan?!) niihin, niin että unohdimme varsinaisen koristelun jälkikäteen.
Piparimuotteja pestessäni tajusin, että meiltä löytyy 26 muottia, joita käytetään kerran vuodessa - lienee aika miettiä mahdollisia muitakin käyttötarkoituksia, onko ideoita?
 

 
Mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti