lauantai 17. tammikuuta 2015

Kirjoista...

...ja niiden lukemisesta


Olen aina ollut lukuihmisiä. Tapa juontaa juurensa tietenkin lapsuuteen, jolloin meille luettiin paljon ja heti lukemisen opittuani aloin ahmia kirjoja itse. Luin runsaasti ihan tuonne opiskeluikään saakka, kunnes se jäi hieman opintojen varjoon (ei sillä että ihan valtavasti olisin niitä tenttikirjojakaan lukenut...). Viime vuosina olen lueskellut epäsäännöllisemmin, välillä tulee kausia (ainakin lomilla) että kirjoja kuluu, välillä en lue pitkään aikaan muuta kuin Ilkka-lehden. Nyt luulen, että alkaa olla taas se vaihe elämässä, että lukemiseen on hieman enemmän aikaa ja mahdollisuuksia kuin tytön ollessa pienempi.
 
Lapselle on tullut jo todella pienestä pitäen luettua, ja joka iltaiseen rutiiniin kuuluu kirja tai pari. Tytöstä kyllä huomaa, että hänellä on melkoisen laaja sanavarasto ja hyvä äidinkieli, ja pidän sitä suurimmaksi osaksi tämän lukemisen ansiona. Toivon mukaan lukuinto hänellä säilyy silloinkin, kun hän oppii itse lukemaan.
 
Käytämme aika paljon kirjaston palveluja. Omistin ennen paljonkin kirjoja, mutta tilanpuute on saanut minut pikkuhiljaa luopumaan oikeastaan kaikista kirjoista paitsi muutamista kaikkein rakkaimmista ja arvokkaimmista (mitä on jäljellä, siitä ehkä postaus myöhemmin). Miten helppoa onkaan lainata ilmaiseksi haluamansa kirja ja sitten saada palauttaa se, eikä jättää pölyyntymään omaan hyllyyn. Kiitos Suomen kirjastopalveluille! :)
Lasten kirjoja meillä sen sijaan on runsaasti, ja vain harvoista luovutaan. On ollut ihanaa ottaa käyttöön omia lapsuuden kirjoja tytölle luettavaksi, ja luulen että osa hänen kirjoistaan säästetään samalla periaatteella tulevaisuuteen, vaikka tilasyöppöjä ovatkin.
 
No, tämä pitkän aloituksen jälkeen itse aiheeseen, eli muutamaan "uutukaiseen" jotka ansaitsevat esittelyn. Mainitsin aiemmin, että nyt minulla on menossa jokin henkistymisen kausi :) ja luen jostain syystä todella paljon erilaisia elämäntaito- ja hallintaoppaita. Olen jo muutaman kuukauden, taitaa olla jopa kesästä saakka, yrittänyt bongata muutamissa blogeissa kehutun Timothy Ferrisin 4 tunnin työviikko -kirjan joko kirjastosta tai pokkarina kaupasta. Eilen Helsingissä työreissulla ollessani viimein tärppäsi, ja kotiutin kirjan itselleni. Olen sitä jo vähän aloitellut, ja lupaavalta vaikuttaa!
 
Kävimme pienen tauon jälkeen tällä viikolla myös kirjastossa, ja sieltä vihdoin sain lainattua kauemmin odottamani Anna Perhon Anna palaa! ja Pekka Hämäläisen Elämisen vimma ja syvä ilo -kirjat. Perhon kirjan ehdinkin jo junamatkalla lukea loppuun saakka, mukava, helppolukuinen ja hauska kirja!
Kiltti tyttö -sarjaa olen sen sijaan lukenut jo aiemmin, ja huomasin että sarjaan on ilmestynyt uusi teos, johon haluan ehdottomasti perehtyä. Näillä mennäänkin taas ainakin muutama viikko, riippuen nyt miten lukemiseen ehdin uppoutua!

 
Teemu Selänteen fanina parikymmentä vuotta, ja vihdoin omistan hänen elämänkertansa! Kirjahan on suuri ja raskas kuin synti, joten ei ehkä sänkylukemista, mutta muutoin varmasti hintansa arvoinen tällaiselle ikuiselle fanittajalle. Kirja oli pieni arkipäivän yllätys mieheltäni, joka oli kirjakaupassa muilla asioilla olleessaan muistanut, että olin pyytänyt kirjaa jo sekä joulu- että synttärilahjaksi. Kiitos!
 
Kirjastossa vilkaisen joka kerta poistokirjojen myynnin, ja tällä kertaa mukaan lähti muutama namupala tytölle 50 sentin kappalehintaan. Melukylän joulu on meillä ollut lapsuudessa, joten nostalgia-aaltohan siinä tuli ja nappasin sen ensimmäisenä hyllystä. Olen ihan ehdoton Astrid Lindgren -fani, ja kaikki hänen satuihinsa liittyvä tahtoo minulla jäädä käteen.

 
Joulukirjoja näytti olevan muutoinkin poistossa, ja valitsin vielä tytölle iki-ihanan Minttu-kirjan ja Tammen kultaisiin kuuluvan joulupukki kirjan. (Tammen sarjaa keräilen aina kun eteen osuu varsinkin sieltä vanhemmasta päästä olevia hyväkuntoisia kirjoja.) Nämä jäävät nyt kaappiin odottamaan seuraavaa joulun aikaa.
 
Tammen sarjasta löytyi vielä toinenkin vanha kirja, ja prinsessakirjan #5vee sai valita itse. Molemmat oltiin oikein tyytyväisiä tähän 2,5 euron satsaukseen :)
 
Lukuintoa lauantaihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti